Hel kyckling

Hel kyckling med smak av Italien 
- 1 kyckling (1,5 kg) 
- färska örter (persilja, timjan och rosmarin) 
- 2 Citroner 
- 5 vitlöksklyftor + 8 till 
- 3 dl vin (kan ersättas med 2 dl vatten) 
- 1 ekologisk hönsbuljong tärning 

Fetaost fyllning (kan uteslutas) 
- 75 gram fetaost 
- 1/4 citronsaft och skal från den 
- lite färska örter 

Grönsaker runt omkring
- 4 spanska spetspaprikor
- 8 champinjoner 
- 8 vitlöksklyftor 
- 1 gullök 
- Några kvistar körsbärstomater 

Salt & peppar 
Bomullssnöre 

Gör såhär: 
Sätt på ugnen på 200 grader 
1. Skölj kycklingen med vatten 
2. Torka av den med papper 
3. Salta och peppra inne i kycklingen 
4. Pressa en 1/2 citron i kycklingen 
5. Fyll sedan kycklingen med färska örter, citronklyftor av 1 citron och hela vitlöksklyftor 
6. Bind låren med lite bomullssnöre 
7. Mixa fetaosten, rivet citronskal, citronsaft och färska örter till ostfyllningen (om man inte vill ha fetaost så kan man fylla den med mixade örter tillsammans med citronen och lite salt) 
8. Lossa skinnet på kycklingbröstet och fyll med fetaost blandningen. Va lite försiktig så det inte går i sönder! 
9. Salta och peppra kycklingen runt om, ta andra halvan av citronen och pressa över kycklingen, pressa 1 vitlöksklyfta och gnid in kycklingen med samt rulla den i finhackad färsk timjan! 
10. Sätt i en ugnsform, dela paprikorna i halvor och lägg i formen tillsammans med svampen och vitlöksklyftorna 
11. Hetta upp vinet med 1 buljongtärning, häll sedan detta i ugnsformen (om man inte vill ha vin kan man koka upp buljongtärningen med 2 dl vatten) 


12. In i ugnen i ca 1,5 timme! Ös den då och då med spadet! 
13. När det återstår 30 min så stoppa in kvistarna med körsbärstomaterna och den delade löken 
14. 10 min kvar på tiden så kan man ändra ugnen till grill läge så skinnet på kycklingen får mer färg och krispigt! 
15. Om man vill köra på termometer ska graderna vara mellan 75-82 grader! Kontrollera så att köttet är klart inne vid benet! 
16. Ta ut kycklingen och låt den vila några minuter 
17. Klipp den och servera! 





Smaklig måltid 

Kommentera här: