Plankstek med kyckling

När man vill lyxa till det lite... 

Plankstek 
Själva plankan finns att köpa i dem flesta lite större matbutikerna typ CityGross eller Maxi om inte man beställer det från nätet! Man kan variera själv vad man vill ha på sin plankstek från köttet till duchessemosen till vilken sås och tillbehör man önskar! 
På denna plankan har jag valt att ha kyckling med blomkål-och palsternacks duchessemos med rostade grönsaker och en tomatröra! 
 
Börja med tomatröran för att få den extra god! 
Såsen/röran:
Detta behövs: 
- 1 burk ekologiska passerade tomater/krossade tomater
- 1 gul paprika 
- 1 gullök 
- 2 vitlöksklyfor 
- 1/2 aubergine
- 1/2 zucchini 
- Färska kryddor: timjan, persilija
- Salt och peppar 
- ev. lite chili om man vill 
Gör såhär: 
- Börja med att dela alla grönsakerna grovt. Fräs löken och vitlöken med lite olivolja, sen häll på dem passerade tomaterna i en kastrullen, på med resten av grönsakerna och övriga kryddor. Låt den koka under lock i cirka 40 min på låg värme. Smaka av och sen är den klar! 
 

Tillbehören:
- 2 färska rödbetor delade i klyfor
- Några färska brysselkål delade i halvor
- Några broccoli buketter
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg grönsakerna i en ugnsform,
ringla över lite olja och stö på lite havsflingssalt.
Rosta dem i ca. 30 min.

Kycklingen: 
Under tiden grönsakerna rostas i ugnen kan man förbereda kycklingen genom att fräsa kycklingfilén på ett grilljärn och krydda den med rosmarin, peppar, salt och färsk persilja. Kyckligen ska bara bara få fin färg på grilljärnet och sen ska den färdig stekas i ugnen. När ni tycker att kyckligen har fått fin färg så lägg över kyckligen i samma ugnsform som tillbehören och stick in en termomenter i kyckligen och låt den stekas klar i ugnen tills den fått innertemperaturen på 70 grader.

Därefter är det dags att göra duchessemosen till plankan 
Detta behöver man: 
- 1/2 huvud blomkål delad i buketter 
- 2 palsternackor 
- 1 vitlöksklyfta 
- 1 krm riven muskot
- 1 tsk olivolja 
- lite salt och vitpeppar
Gör såhär: 
Koka blomkålsbuketterna och palsternacka tills det blir mjukt,
sen häll av vattnet, riv i vitlök, muskot, vitpeppar, salt och olivolja,
mixade detta med en stavmixer till en puré!
Spritsade detta på plankan
och om man tycker om ugnsgrillad tomat så lägg en 1/2 tomat på plankan också (med salt och peppar)
sen in i ugnen med resterande tills kycklingen är klar och moset har fått fin färg på topparna!
 
När kyckligen är klar, dem rostade grönsakerna och duchessemosen har fått fin färg på topparna är det bara att servera. Lägg lite ugnsrostade grönsaker på plankan, toppat med kycklingfilén och sen på med lite av tomatröran i en lite skål bredvid!
 
Smaklig måltid! 
 
Man kan som sagt själv välja vad man vill ha på sin planka! 
Jag har gjort många olika varianter, som med ryggbiff och bearnaisesås
eller med laxfilé och pesto! Och som duchessemos kan man variera med 
sötpotatis, morot, palsternacka, broccoli, rotselleri,kålrot eller blomkål! 
Bara att använda fantasin och ta det man tycker om! 
 
 

Kommentera här: