0 Läs mer >>

Mandel och kokos Granola

Detta behövs: 

2,5 dl mandelmjöl

1,25 dl kokosflingor

1,25 dl mandlarflan

1,25 dl kokoschips

1,25 dl solrosfrö

4 msk russin/tranbär/aprikos/fikon

1,5 tsk kanel

1 tsk äkta vaniljpulver

4 msk smält kokosolja

3 msk agave eller honung

 

Gör såhär: 

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och därefter agaven och blanda väl 

Sprid ut det på en bakplåt och rosta det i 15 minuter i 180 grader.

Efter halva tiden, rör om och fortsätt rosta det!


När det har fått fin färg och det tycks vara färdig rostad ta ut plåten från ugnen och dela granolan i bitar!

Låt det svalna väl!

 



Mandel & Kokos Granol...

0 Läs mer >>
Igår till middag blev det en snabb och god fisksoppa med sötpotatis, palsternacka och morötter samt dill! 
Tar cirka 15 min att göra! 

Behövs: 
- 1 palsternacka 
- 1/2 sötpotatis 
- 1 morot 
- 1/2 gullök 
- 200 g vitfisk 
- Ekologisk grönsaksbuljong 
- 1 msk hackad dill 
- salt och peppar 
- 1 klyfta citron 

Gör så här: 
Borsta och tvätta av grönsakerna och dela dem i kuber, samt dela den 1/2 löken i 4 delar, sen i med det i en kastrull och fyll upp med vatten! I med kryddorna och låt det koka 10 min! Därefter i med fisken och låt det koka till fisken och grönsakerna är mjuka och sen är det klart! Toppa med dill och en citronklyfta! 



Smaklig måltid! 

Lätt snabb soppa

0 Läs mer >>
 
Ofta när man är sötsugen så kan torkad frukt vara lösningen! Dock ska man tänka på att mycket av den torkade frukten som man köper i affär är det tillsatt socker! Och därför, varför inte torka frukten själv? Jag gör det ofta, man kan torka vad man vill, oftast blir det äpple, päron, banan, mango, kiwi m.m och även örter. 
 
Jätte gott att ha till müslin eller bara som snacks! Jag använder min torkmaskin (köpte min på www.tretti.se) och torkar frukten i ca 12 timmar på 50-60 grader! Om man vill så kan man dela frukten i smala skivor "chips" eller i kuber! Tycker man om några krydda t.ex kanel så är det bara att pudra över lite kanel och sen låta dem torka! 
 
Ibland kan det bli att när man har delat äpplet så blir det brunt, om man inte vill detta så tillsätt några droppar citron och blanda detta, och sen lägg in i torken! Men jag brukar inte behöva detta för den bruna färgen försvinner när det torkas! 
 
Testa ni också! Mumsigt!
 
 
 

Torkad frukt

0 Läs mer >>
För er som tycker om fisk, testa detta!
Absolut en av mina favoriträtter! 
Till 3 personer: 
Det man behöver är till detta paket är: 
- 1 liten sötpotatis 
- 2 palsternackor 
- 2 nävar färsk spenat 
- 1 gullök 
- 4 torskryggar  
- 1 citron 
- 2 hela vitlöksklyftor 
- Färsk dill 
- Lite olivolja 
- Salt och vitpeppar 
 
Gör så här: 
Sätt på ugnen på 200 grader 
Dela sötpotatisen och palsternackorna i lite större kuber, skiva löken i större bitar och skiva citronen i skivor. 
Sen lägg folie i en ugnsform (ta lite extra på varje sida, så långt så man kan stänga det sen när man fyllt det), sen lägg först i palsternacka och sötpotatis sen färsk spenat samt lök och hela vitlöken salta och peppra lite sen toppa med torskrygg (vill man ha annan fisk går det också bra) och färsk dill och citronskivorna! Ringla lite olivolja/kokosolja på toppen, stäng folien så det blir ett paket, in i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter! 
 
 
Hoppas ni tycker det är lika gott som jag tycker! Man kan alltid variera grönsakerna och fisken, tag vad man haver och vad man tycker om! 
 
 

Fiskpaket

0 Läs mer >>
Gjorde dessa förra helgen när jag var bjuden till min mammas stuga ute i skogen! Min mamma har döpt dem för när hon smakade dem sa hon direkt "ohhh ischoklad", därav namnet! 
 
Det är ett liknande recept som fudgen men får en liten annan konsistens! 
 
Det man behöver: 
- ca 100 g dadlar (ca 12 st) 
- 20 gram hackade mandlar 
- 5 msk kokosolja (rumstempererat) 
- 5 msk raw kakao 
 
Choklad glasyr paleo 
- 4 msk kokosolja smält 
- 3 msk raw kakao 
- 2 msk agave sirap 
 
Gör såhär:
Börja med att hacka nötterna. Mixa/blanda sen allt tillsammans och därefter tryck ut degen i en liten form som är klädd med aluminiumfolie, sen in i frysen. Sen är det dags att göra glasyren som man ska toppa ischokladen med! Vispa allt in en bunke som behövs för glasyren sen häll detta över kakan som står i frysen! Ställ in allt i frysen igen och låt det stelna i ca 2 timmar! Skär upp i små fyrkanter, njut!  Förvaras bäst i frysen! 
 
 

Paleo ischoklad

0 Läs mer >>

Kokos och mandel/fröbröd 

Ingredienser:

-       4 ägg

-       2 msk kokosolja

-       60 gram sötmandel

-       1 dl solrosfrön

-       1 dl pumpafrön

-       1 dl sesamfrö

-       4 msk riven kokos

-       4 msk linfrö

-       Torkade aprikoser

-       2 tsk Paleo bakpulver

-       Salt

 

Gör såhär: 

Sätt på ugnen på 175 grader. Hacka mandlarna och tillsätt detta med äggen. Mixa det och därefter tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl! Smörj en brödform med kokosolja och ”bröda” med mandelmjöl, häll i smeten och toppa med vallmofrö om du vill, 

grädda i ugnen i ca 40 min. 


Toppa med kalkon och avokadosmöret (recept finns på bloggen) 



Frö/Mandel & Kokosbrö...

3 Läs mer >>
Imorgon är det inte en vanlig dag utan det är våffeldagen och då ska man äta massor med våfflor!! Och du kanske många frågar sig, finns det nyttiga våfflor? Och det finns det!! Jag kommer att lämna mitt paleo våffel tips som är enkla att göra och super goda! 
 
Detta behöver man: 
- 2 ägg 
- 1/2 banan 
- 1 msk kokosmjöl 
- 2 msk kokosmjölk 
- 1/2 tsk bakpulver 
- 1 msk smält kokosolja 
- kanel 
 
Gör såhär:
Börja med att sätta igång våffeljärnet så det blir riktigt varmt! För krispiga våfflor vill man ha! Sen till smeten, mixa allt i en bunke sen är smeten klar! Lägg en klick kokosolja på våffeljärnet och sen på med lite smet, låt dem gräddas sen är det klart!! Servera med varma bär, vaniljkokosgrädde eller annat gott! 
 
 
 
 
 
Ha en underbar våffeldag allihopa! 

Våffeldagen!

0 Läs mer >>
När man vill lyxa till det lite... 

Plankstek 
Själva plankan finns att köpa i dem flesta lite större matbutikerna typ CityGross eller Maxi om inte man beställer det från nätet! Man kan variera själv vad man vill ha på sin plankstek från köttet till duchessemosen till vilken sås och tillbehör man önskar! 
På denna plankan har jag valt att ha kyckling med blomkål-och palsternacks duchessemos med rostade grönsaker och en tomatröra! 
 
Börja med tomatröran för att få den extra god! 
Såsen/röran:
Detta behövs: 
- 1 burk ekologiska passerade tomater/krossade tomater
- 1 gul paprika 
- 1 gullök 
- 2 vitlöksklyfor 
- 1/2 aubergine
- 1/2 zucchini 
- Färska kryddor: timjan, persilija
- Salt och peppar 
- ev. lite chili om man vill 
Gör såhär: 
- Börja med att dela alla grönsakerna grovt. Fräs löken och vitlöken med lite olivolja, sen häll på dem passerade tomaterna i en kastrullen, på med resten av grönsakerna och övriga kryddor. Låt den koka under lock i cirka 40 min på låg värme. Smaka av och sen är den klar! 
 

Tillbehören:
- 2 färska rödbetor delade i klyfor
- Några färska brysselkål delade i halvor
- Några broccoli buketter
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg grönsakerna i en ugnsform,
ringla över lite olja och stö på lite havsflingssalt.
Rosta dem i ca. 30 min.

Kycklingen: 
Under tiden grönsakerna rostas i ugnen kan man förbereda kycklingen genom att fräsa kycklingfilén på ett grilljärn och krydda den med rosmarin, peppar, salt och färsk persilja. Kyckligen ska bara bara få fin färg på grilljärnet och sen ska den färdig stekas i ugnen. När ni tycker att kyckligen har fått fin färg så lägg över kyckligen i samma ugnsform som tillbehören och stick in en termomenter i kyckligen och låt den stekas klar i ugnen tills den fått innertemperaturen på 70 grader.

Därefter är det dags att göra duchessemosen till plankan 
Detta behöver man: 
- 1/2 huvud blomkål delad i buketter 
- 2 palsternackor 
- 1 vitlöksklyfta 
- 1 krm riven muskot
- 1 tsk olivolja 
- lite salt och vitpeppar
Gör såhär: 
Koka blomkålsbuketterna och palsternacka tills det blir mjukt,
sen häll av vattnet, riv i vitlök, muskot, vitpeppar, salt och olivolja,
mixade detta med en stavmixer till en puré!
Spritsade detta på plankan
och om man tycker om ugnsgrillad tomat så lägg en 1/2 tomat på plankan också (med salt och peppar)
sen in i ugnen med resterande tills kycklingen är klar och moset har fått fin färg på topparna!
 
När kyckligen är klar, dem rostade grönsakerna och duchessemosen har fått fin färg på topparna är det bara att servera. Lägg lite ugnsrostade grönsaker på plankan, toppat med kycklingfilén och sen på med lite av tomatröran i en lite skål bredvid!
 
Smaklig måltid! 
 
Man kan som sagt själv välja vad man vill ha på sin planka! 
Jag har gjort många olika varianter, som med ryggbiff och bearnaisesås
eller med laxfilé och pesto! Och som duchessemos kan man variera med 
sötpotatis, morot, palsternacka, broccoli, rotselleri,kålrot eller blomkål! 
Bara att använda fantasin och ta det man tycker om! 
 
 

Plankstek med kycklin...

0 Läs mer >>
Kokosmjölk 
- Det finns många olika sorters kokosmjölk man kan välja mellan inne i affären! Det jag brukar tänka på är att ta en kokosmjölk med mycket kokosnötextrakt med mindre vatten och inga emulgeringsmedel (E-ämne). 
Det som Paleo skiljer sig från många andra kosthållningar är att man inte får äta/dricka mejeriprodukter och det har gjort att man istället har tillsatt bland annat kokosmjölken. Kokosmjölk är helt mjölk- och laktosfritt och rikt på bland annat kalium, järn, magnesium och fosfor. 
 
 

- Kokosgrädde/ extra creamy kokosmjölk samma sak som kokosmjölk men med mindre vatten i! Det är grunden för att göra den underbart goda kokosgrädden eller kokosglassen! 

- Hur gör man då kokosgrädde? 
När jag gör kokosgrädde köper jag oftast "Coconut Cream" av märket Blue Dragon! Den är lite dyrare men innehåller stor mängd kokosnötkött och liten mängd vatten, som gör att man får den bästa konsistensen av kokosgrädden/kokosglassen på ett lätt sätt! Det finns andra märken i affären också, som Santa Marias "Extra creamy" och ICA har en egen sort "Kokosgrädde", Kung Makatta ekologiska "Kokosgrädde" och även Grait på Willys har fått in deras egna sort! Det man ska tänka på när det innehåller lite mer vätska är att den måste ha stått kallt (kylen eller frysen) ett par timmar för att kokosfettet i mjölken ska fördelas från vätskan! Därför använder jag märket Blue Dragon då den inte behöver stå i kylen innan utan man kan vispa den i "sista minuten" för att den innehåller mindre mängd vätska och få det bästa resultatet! 
Vad du än väljer för märke så kolla alltid innehållsförteckningen! 
 
 

När jag gör min kokosgrädde så ser jag till att jag endast får med kokosnötfettet från mjölken och vätskan häller jag ut i vasken! Lägger detta i en bunke och vispar detta med den smaken jag vill ha, T.ex vaniljkokosgrädde då tillsätter jag ca 2 krm äkta ekologiskt vaniljpulver i och lite agave, vispar detta till jag får en fluffig konsistens, sen är det klart! Förvara det i kylen och om man vill ha lite mer glass konsistens så lägger man in det in i en "matlåda" och in i frysen! 
Om man vill göra "riktig"glass med grund av kokosmjölk så kan man använda sig av en glassmaskin för att få det bästa resultatet! Jag kommer att lägga ut mitt kokosglassrecept inom snar framtid! 
 
För många vet jag att det är svårt att stå över mejeriprodukterna! Men jag har aldrig mått så bra sen jag slutade med mejeriprodukterna! Alla ständiga toalettbesök är borta, min gasiga och uppsvullna mage har lagt sig och jag känner mig så mycket piggare. Våga testa ni också! Jag lovar ni kommer att märka stor skillnad! 
 
 

Kokosmjölk

0 Läs mer >>
Äggstanning till bland annat pajen! 
Detta behövs: 
2 dl kokosmjölk 
3 ägg 
Salt och peppar 
 
Gör såhär: 
Mixa alla ingredienserna i en skål och sen bara att hälla på t.ex. Pajen! 


(Denna är lite grön för att jag har valt att ha i en näve färsk basilika i) 

Paleo äggstanning

0 Läs mer >>
Pajdeg 
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram kokosolja 
1 ägg
Lite salt och peppar 
 
Gör såhär: 
1. Blanda mandelmjölet med sesamfrö i en matberedare eller mixer 
2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna 
3. Blanda ihop till en deg
 
4. Ställ in degen i kylen i ca 10 min för det blir lättare att trycka ut degen i pajformen sedan 
5. Sätt ugnen på 175 grader
6. Tryck ut degen i en pajform
7. Grädda pajskalet i ugnen ca 10 min tills pajskalet har fått fin färg! 
8. Ta ut pajskalet och nu klart att fylla med mumsigheter!! 
 
 
 

Paj deg

0 Läs mer >>
Igår gjorde jag denna fantastiskt goda paleo matpajen med sötpotatis och kyckling! 
 
Det man behöver är: 
- 1 sats pajdeg till pajskalet 
 
- 1 kycklingfilé (jag hade en pestofylld kycklingfilé över så jag tog denna) 
- 1/2 sötpotatis 
- 1 bukett broccoli 
- 2 msk hackad purjolök 
- Några skivor rödpaprika 
- 125 gram bacon 
 
- 1 sats äggstanning mixat med 1 näve färsk basilika 
 
Gör såhär: 
- Sätt på ugnen på 175 grader 
- Strimla kyckligen och stek den tillsammans med baconet (om ni har rester av kyckling då stek då bara baconet) 
- Skiva sötpotatisen i tunna skivor 
- Dela broccolin i mindre buketter 
- Hacka purjolöken 
- Skiva lite rödpaprika 
 
Börja med att lägga dem tunna skivorna av sötpotatis i botten av ditt färdiggräddade pajskal 
 
Sen i med resten av ingredisenserna 
 
 
Och tillslut så häller man på äggstanningen sen är pajen redo för gräddning i ugnen i ca. 35-45 min! 
 
 
Efter 45 min i ugnen med en fin färg är den färdig att servera med en god sallad till! 
 
 
Smaklig måltid mina glada läsare! 
 
 

Paleo paj med sötpota...

2 Läs mer >>
Detta behöver du till kexet: 
- 3 dl mandelmjöl 
- 7 msk smält kokosolja 
- 2 msk agave 

- om man vill ha chokladsmak på kexet så tillsätt 2 msk ekologisk kakao

Grädd (glass) fyllningen: 
- 1 burk kokosgrädde/ extra creamy kokosmjölk 
- Hallon 
- 1 krm äkta vanlig pulver 

Grädden/glassen kan man göra efter vad man tycker om för smak, tips på andra smaksättningar är med kakao, kaffe, kokos, banan, vanilj, bär eller varför inte citron? 
Det är bara att välja vad man gillar! 

Det som är viktigt när man använder kokosgrädde är att den ska ha stått kallt så att kokosfettet separeras från kokosvattnet! Finns många varianter i affären men det viktigaste är att det är hög halt kokos och inga onödiga tillsatser! 

Gör kexet så här:
1. Vispa ihop mandelmjöl, kokosoljan och agave 
2. Rulla ihop degen till en boll och plasta runt och in i frysen i ca 20 min
3. Under tiden sätt på ugnen på 160 grader 

4. Grädden: ta endast kokosfettet från burken/ tetrapaketet och lägg detta i en bunke och vispa detta med ert val av smaksättning! 
5. Ställ in bunken i frysen så länge 
6. Ta ut degbollen från frysen och tryck ut degen på ett bakplåtspapper ,ta ett glas och forma degen! 
När de är formade, lyft över bakplåtspappert på en plåt och ställ sedan in det i ugnen i ca 10 min. 
Titta då och då så det inte bränns vid! 
7. Ta ut från ugnen och låt dem svalna 
8. Ta två delar, fyll med grädden! Färdigt! Förvaras bäst i frysen!






Hoppas det smakar! 

Icecream Paleo Sandwi...

2 Läs mer >>

Kände bara att jag måste skriva detta inlägg om kost och att vara student. Jag har hållit på med Paleo i drygt 2 år och trivs så bra med denna livsstil! Har aldrig mått bättre. För drygt 1,5 år sen kom jag in på min dröm utbildning och det gjorde att jag fick ställa om mig, flytta från hemstaden och börja ett nytt liv med nya utmaningar.

Ofta så hör man att när man säger att man ska bli student/är student att man kommer att få leva på nudlar och makaroner! Sen jag började på min utbildning har jag inte öppnat en nudelpåse eller mikrat den snabba färdiga rätten i mikron! När jag flyttade upp hit sa jag till mig att jag skulle leva med det som gör mig lycklig och välmående, alltså nyttig mat (Paleo) och regelbunden träning (CrossFit)!

Jag lever på mitt studiebidrag varje månad (2820 kr) samt mitt bostadsbidrag (1100 kr) och min hyra på min lilla lya på 22 kvm ligger på 3519 kr och med andra räkningar gör det att jag har cirka 200 kr över och med lite extra jobb varje månad så klarar jag mig, utan skulder, lån och en hälsosam livsstil! Största delen av pengarna som blir över lägger jag på mat, för jag tycker att äta bra är en del av livet och om jag äter bra, så mår jag bra! 

Lite tips på när man handlar så kollar jag alltid om varan är ekologisk eller inte, jämför kilo priset på samma vara som är färdig paketerad och lösvikt samt innehållsförteckningen (regel: är det något jag inte förstår på den köper jag den inte) Självklart blir det några kronor dyrare men det kommer kroppen att tacka dig för, både på kortsikt och långsikt!

Så mitt budskap till er alla som säger att man lever snävt med pengar och ursäktar sig genom att köpa färdiga rätter i frysdisken, ni som lever på falukorv och makaroner eller Billys Pizza, tänk om! Inget är omöjligt! Att vara student ska inte hindra en från att leva sunt och äta rätt, ni bestämmer själv! 

 

Student och kost

0 Läs mer >>
För att göra denna saftiga kycklingfilé fylld med pesto behöver man: 
- 1 kycklingfilé 
- 1 msk pesto 
- Salt & peppar 

Snabbt Pesto recept: 
- 2 handfulla nävar färsk basilika 
- 5 msk ekologisk olivolja
- 5 msk rostade pinjenötter 
- 3 klyftor färsk vitlök 
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna!
Mixa alla ingredienserna tillsammans, klart! 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader 
- Gör en djup skåra i kycklingen 
(inte helt igenom) 
- Fyll den med 1 msk av peston
- Rull ihop kycklingen och krydda med salt och peppar runt om 
- Förstek kycklingen med kokosolja 
- Sätt in kycklingen i ugnen för att få den genomstekt och saftig! Om ni har en köttermometer så stick in denna i kycklingen, när graderna är 70 är den klar! 



Servera med rostade rotfrukter och en god sallad! 

Pestofylld kycklingfi...

0 Läs mer >>

Jag gör lite olika från gång till gång men grunden är för burgaren: 
- 2 burk tonfisk (i vatten) 
- 1 ägg 
- salt & peppar
- 2 tsk olivolja 
- Lite rivna morötter och blomkål (här kan du även välja andra grönsaker t.ex. paprika, palsternacka, broccoli) 
- Om du tycker att röran blir för lös så kan man ha i lite kokosmjöl för att binda det lite! Men jag brukar inte behöva detta!

Töm ut allt vatten från tonfiskburken. Blanda alla ingredienser i en bunke, forma till pannbiffar och sen stek i kokosolja! 

 

 

 

Tonfiskburgare